Zespół suchego oka

Forum zrzeszające osoby chore na zespół suchego oka

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 18-04-2022 18:04:30

neace_lacero
Administrator
UbuntuFirefox 99.0

Moje doświadczenia z kroplami do oczu ze sterydami

cześć [dblpt])

stosowałem przez 3 miesiące krople do oczu z steroidami Lotemax, zawierające etabonian loteprednolu 0,5% ale nie odczułem żadnej poprawy ani pogorszenia po stosowaniu tych kropli do oczu. moje oczy są tak samo suche i pieczą mnie tak samo mocno jak przed stosowaniem tych kropli do oczu ze sterydami
Na dodatek te krople dość mocno podrażniały mi oczy przez kilkanaście minut tuż po zaaplikowaniu

możliwe, że krople do oczu Lotemax są dość łagodne. Podobno są też krople do oczu ze sterydami softacort, które też są dość łagodne. Natomiast krople do oczu Dexametazon są dość mocne i podobno potrafią zmniejszyć nieco odczucie pieczenia oczu, ale jest ryzyko zaćmy, jaskry i zwiększenia ciśnienia śródgałkowego

czy komuś pomogły jakieś krople do oczu ze sterydami? jeśli tak to jakie?

#2 06-05-2022 17:42:09

Jan
Gość
AndroidChrome 101.0.4951.41

Odp: Moje doświadczenia z kroplami do oczu ze sterydami

Softacort  jest super jak użyjesz go pierwszy  raz ,przez 2 tygodnie później już nie daje takiego spektakularnego  efektu...A szkoda

#3 18-08-2022 14:51:28

Karol
Gość
WindowsChrome 104.0.0.0

Tez bralem softacort, 1 tydzien 3 razy dziennie, 1 tydzien 2 razy dziennie, na poczatku bylo super potem faktycznie jakby ciutke mniej. Mozna to brac na stale?

#4 23-08-2022 14:52:28

neace_lacero
Administrator
UbuntuFirefox 103.0

cześć [dblpt])
dzięki za ciekawe informacje
Słyszałem że krople do oczu Softacort są bardzo łagodnymi sterydami dla oczu, tak łagodne że można je chyba zakraplać też dzieciom
a więc Softacort chyba można zakraplać na stałe albo bardzo długo przez wiele lat aczkolwiek nie jestem lekarzem
ja stosowałem Lotemax przez 3 miesiące, nic nie poczułem i mógłbym spokojnie dłużej stosować
a w ulotkach i w artykułach miejscach było napisane żeby nie stosować Lotemaxu dłużej niż 2-4 tygodnie bo mogą być straszliwe skutki uboczne takie jak zaćma, jaskra, ślepota, zwiększenie ciśnienia śródgałkowego które może prowadzić do dużego bólu, a nic takiego mi się nie stało nawet jak czasem wkraplałem 7 razy dziennie
Wydaje mi się że to co piszą w ulotkach i artykułach medycznych często jest mocno przesadzone i czasami rozbieżne z rzeczywistością [dblpt][slash]

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum