Forum zrzeszające osoby chore na zespół suchego oka
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
cześć
ostatnio słyszałem o ciekawym rozwiązaniu na zespół suchego oka - soczewki skleralne
są to duże, sztywne soczewki o średnicy około 20 mm, trochę inne niż zwykłe, miękkie soczewki kontaktowe. Są one wypełnione płynem i powodują nawilżenie oka przez cały czas w trakcie noszenia
podobno dzięki soczewkom skleralnym wiele osób z zespołem suchego oka może powrócić do normalnego życia
soczewki skleralne są chyba też szczególnie przydatne dla osób z ciężkim zespołem suchego oka, którzy w ogóle nie wytwarzają żadnych łez, takich jak z chorobą GvHD
z tego co słyszałem to soczewki skleralne generalnie można nosić od rana do wieczora
nakłada się na nie sól fizjologiczną lub jakieś inne specjalne płyny i zakłada na oczy specjalnymi wtykaczami. zakładanie jest raczej dość szybkie i proste
Dzięki temu oko jest cały czas zanurzone w cieczy podczas noszenia soczewek skleralnych przez co oko raczej nie odczuwa suchości ani pieczenia
zdejmowanie soczewek skleralnych też jest raczej dość proste specjalnymi przyssawkami
soczewki skleralne są dość trwałe i można je używać przez wiele lat. Lekarze mówią że starczają na 2 lata, aczkolwiek niektórzy ludzie na innych grupach mówili, że nosili je dłużej przez około 4-6 lat. Po zużyciu poprzednich soczewek skleralnych można kupić kolejne soczewki skleralne
Zwykłe, miękkie soczewki kontaktowe raczej nie są tak trwałe jak soczewki skleralne, starczają chyba na kilka tygodni
Soczewki skleralne są często typu RGP - Rigid Gas Permeable. Czyli są sztywne i częściowo przepuszczalne na gazów i tlenu, dzięki czemu komórki powierzchni oka mogą częściowo oddychać jak są przykryte soczewką
Te soczewki skleralne są specjalnie projektowane aby dopasować się do oczu pacjentów. Między soczewką a okiem jest przestrzeń, która jest wypełniana specjalnym płynem, dzięki czemu oko nie dotyka w ogóle do soczewki i jest cały czas zanurzone w płynie
Istnieją soczewki skleralne większe około 20 mm i soczewki miniskleralne mniejsze około 15 mm. Podobno większe soczewki skleralne 20 mm są lepsze dla ludzi z zespołem suchego oka bo pokrywają większą powierzchnię oczu i większa powierzchnia oczu jest nawilżona. Soczewki o średnicy większej niż 20 mm mogą być problematyczne w zakładaniu i zdejmowaniu
środki do konserwacji soczewek skleralnych:
purilens plus - chyba płyn z soli fizjologicznej bez konserwantów do konserwacji soczewek skleralnych
Hydra Peg coating - dodatkowa warstwa ochronna na soczewki skleralne, podobno potrafi się ścierać po jakimś czasie
filmik o soczewkach skleralnych z dość pozytywnymi komentarzami
https://www.youtube.com/watch?v=iYkJbMs7vRU
Strony: 1